Včelí med
- je zmes jednoduchých cukrov, ktoré sú ľahko stráviteľné a prechádzajú priamo do krvi,
- na rozdiel od cukru nezaťažujú tráviace orgány a obličky,
- obsahuje dôležité biologické látky (enzýmy a fermenty), cenné minerálne látky, vitamíny a pôsobí ,,antibatkeriálne”
- má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, odstraňuje telesnú a duševnú námahu,
- mechanickým narušovaním procesu kryštalizácie bez konzervačných prísad vznikne tzv. Pastovaný med, ktorý má jemnú konzistenciu, netečie a je ľahko roztierateľný.
Medy rozdeľujeme na kvetové a medovicové.
Kvetové medy včely pripravujú z nektáru kvetov. Medzi najznámejšie z nich patria medy :
- z ovocných stromov
- z repky olejnej
- z agátov
- z lúčnych kvetov
- z lipy
- zo slnečnice
- lesné medy z kvetov a bylín
Medovicové medy včely vytvárajú z medovice. Medovica je hustá sladká šťava, ktorú najčastejšie vylučujú vošky a puklice na konáriky a listy viacerých druhov ihličnatých a listnatých stromov.
Medovicové medy zo smrekov sú červenohnedé, z jedle tmavozelené, z duba zelenohnedé.
Pastovaný med
Pastovaný med je špeciálne upravený včelí med. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov – kryštalizácia. Výsledkom je plnohodnotný med krémovitej konzistencie, ktorá sa v priebehu času nemení.
Použitím nízkonástavkového systému pre medníky sa snažíme produkovať jednodruhové medy.
Medná znáška, ako aj druhy medov, je v každom roku iná a veľmi závisí od konkrétnych poveternostných podmienok v čase kvitnutia nektárových plodín.
Aktuálna ponuka medov je v záložke “Naša aktuálna ponuka”
Na konci včelárskej sezóny mávame zvyčajne nasledovné druhy medov :
- Med z Ovocných stormov – čerešňa , slivka
- Repkový med
- Pastovaný med repkový
- Agátový med
- Med z lúčnych kvetov
- Lesný med, medovicový
- Slnečnicový med
PEĽ
Včelí peľ radíme medzi včelie produkty, ale je to vlastne produkt kvitnúcich rastlín. Kvitnúce rastliny produkujú peľové zrnka, ktoré včely zbierajú a formujú ich spolu s výlučkami svojich žliaz a nektáru do hrudiek nazývaných peľové obnôžky. Tieto obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Tvar a farba sú pre každý druh rastliny rozdielne. Peľové obnôžky včely donášajú do úľov, kde ich vkladajú do buniek plástov. Bunky napĺňajú asi do troch štvrtín. V bunkách prebieha kvasenie, ktorým je peľ konzervovaný a pripravený na konzumáciu Pre včely peľ predstavuje základnú potravinu od ktorej závisí výchova nových generácií včiel, nakoľko je potravou lariev.
V prírodnej liečbe a prevencií má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia. Pri užívaní peľu väčšina ochorení slabne alebo úplne zanikne.
Peľ obsahuje:
– bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
– sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
– Tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.
– Minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.
– Vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
– Ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.
So všetkých testovaných potravín bola zistená najväčšia antioxidačná schopnosť v prípade peľu. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Peľ je podľa výskumov omnoho cennejší bielkovinový produkt ako mäso, 20g peľu zodpovedá 1 kg mäsa. Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu , sietnice oka a srdca.
PROPOLIS
Včela medonosná získava propolis zo živíc a silíc, ktoré sa tvoria na stromoch a kroch, ako aj na pukoch rôznych stromov. Lietavky (staršie včely ktoré opúšťajú úľ) donášajú propolis do včelstva vo forme obnôžok na treťom páre končatín, podobne ako peľ.
Včely uzatvárajú propolisom všetky otvory menšie ako 5 mm, zužujú letáče, vyhladzujú voskové bunky a zatmeľujú usmrtené živočíchy, ktoré vnikli do úľa a sú príliš veľké na vynesenie z úľa.
Propolis má žltohnedú, zelenohnedú až čiernu farbu.
Jeho fyzikálna vlastnosť je podobná živici, pri teplom prostredí je lepivá, v chladom prostredí krehne a tuhne.
Propolis sa topí pri teplote 80 – 104° C.
Propolis sa využíva hlavne vo Farmaceutickej oblasti. V tejto oblasti je jeho použitie veľmi široké hlavne v humánnej i veterinárnej medicíne. Používa sa v dermatológii (ošetrenie rán, exémov, vredov, plesňových onemocnení), zubnom lekárstve (ústne spreje), pri chorobách z ožiarenia, poruchách imunitného systému, rakovine, anémii, infekciách dýchacieho systému a pod.. Má aj protizápalové a mierne anestetické vlastnosti. Na trhu sú dostupné prípravky aj na orálnu aplikáciu, v domácnostiach sa odporúča výlučne vonkajšie použitie.
MEDOVINA
Medovina je vykvasený alkoholický nápoj z medu teda víno z medu. Je to prírodný nápoj sladkej opojnej chuti a jemného medového buketu. Vzniká kvasením medového roztoku za pomoci ušľachtilej kultúry vínnych kvasiniek. Medovina vyrobená tradičnou technológiou obsahuje zväčša 12 – 14 % alkoholu.
AKO OBJEDNAŤ NAŠE PRODUKTY
Pre objednanie produktov resp. pre získanie aktuálnych cien vyplňte a odošlite kontaktný formulár alebo sa informujte telefonicky na tel. čísle uvedenom v kontaktoch.